مفتول مسوار
مفتول مسوار یک نوع سیم فلزی است که از آلیاژ مس و روی روکش میشود. این مقاله به بررسی خصوصیات، کاربردها و فرآیند تولید آن میپردازد.
مفتول مسوار به دلیل ترکیب شیمیایی خاص خود، دارای خواص مکانیکی، الکتریکی و حرارتی برجستهای است که آن را برای کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف مناسب میسازد. فرآیند تولید این مفتول شامل مراحل دقیق و کنترلشدهای است که به تولید محصولی با کیفیت بالا و خصوصیات مطلوب منجر میشود.
ویژگی های مفتول مسوار:
ترکیب شیمیایی
مفتول مسوار عمدتاً از دو عنصر مس (Cu) و روی (Zn) روکش می شود . درصد مس و روی در این آلیاژ میتواند متغیر باشد، اما معمولاً ترکیب استاندارد شامل حدود ۶۰-۷۰ درصد مس و ۳۰-۴۰ درصد روی است. این ترکیب باعث میشود مفتول مسوار خواص فیزیکی و مکانیکی منحصر به فردی داشته باشد.
خواص مکانیکی
مفتول مسوار آهن بان دارای مقاومت مکانیکی بالا، قابلیت کشش و انعطافپذیری خوب است. همچنین، این مفتول مقاومت خوبی در برابر خوردگی و سایش دارد که آن را برای کاربردهای مختلف مناسب میسازد به ویژگی های بیان شده می توان قابلیت چکش خواری بالارا نیز اضافه کرد.
خواص الکتریکی و حرارتی
آلیاژ مسوار آهن بان دارای هدایت الکتریکی و حرارتی خوبی است. این ویژگیها به دلیل وجود مس در ترکیب شیمیایی آن است که یکی از بهترین فلزات در انتقال الکتریسیته و حرارت است.
مسوار آهن بان یکی از انواع آلیاژ فلزات است که به دلیل چکش خواری و انعطاف پذیری بالا برای مصارف مختلف استفاده میشود. معمولا به دو صورت کلاف و شاخهای در بازار عرضه میگردد. برای جلوگیری از خوردگی و افزایش مقاومت آنها، از روکش مس بر روی این مفتولها استفاده میکنند.
فرآیند تولید مسوار آهن بان :
مـسوار در واقع مفتول آهن است که در کارخانه صنایع مفتولی آهن بان ، بعد از انجام آخرین مرحله کشش و رسیدن به سایز مورد نظر وارد ۲ وان میشود. به ترتیب اول اسید شویی می گردد تا سیم تمیز شود و آلودگی از سطح آن از بین برود. بعد از آن وارد وان سولفات مس میشود در صورتی که اسید شویی و چربی زدایی به خوبی انجام نشود، در مرحله بعد لکههایی سیاه مانند در سطح مفتول مسـوار به جا میماند و این گونه مفتول تولید شده در روند آبکاری در صنایع مختلف اخلال به وجود میآورد.
لازم است بدانید مفتولهای مسوار آهن بان معمولا به دو صورت شاخه و کلاف با قطر ۱ تا ۸ میلیمتر به بازار عرضه میشوند. جوش فلزات یکی از کاربردهای مهم و خاص مفتول مسوار است. تولید مفتول مسوار در مراحل مختلفی انجام میشود. در مطلب زیر با مراحل تولید آن آشنا میشویم...
مراحل تولید مفتول مسوار
مرحله اول: چربی زدایی و پاکسازی
در این مرحله پاکسازی مسوار انجام میشود، پاکسازی مسوار با استفاده از آب صورت میگیرد اما همراه مشکلات زیادی میباشد. زیرا بعد از پاکسازی فلز دچار لکه های سیاه رنگی میشود که زنگ زدگی برای فلز آسان تر بوده است.
مرحله دوم: کشیدن و مفتول کردن
در مرحله دوم یعنی کشیدن و مفتول کردن مسوار، فرآیندی صورت میگیرد که توسط تکنولوژی و دستگاه های خاصی میباشد و باعث مفتول شدن مسوار میشود.
مرحله سوم: سولفات مس
در این مرحله مفتولی که ایجاد شده است وارد محلول سولفات مس شده که این کار باعث میشود یک لایه به قطر ۱ الی ۲ میکرون روی مفتول ایجاد شود.
مرحله چهارم: برش
در مرحله آخر یعنی برش دادن، مسوار تولید شده به ابعاد مشخصی بنا بر صنایع مورد استفاده برش داده میشود.
کاربرد مفتول مسوار
مفتول مسوار در صنایع مختلفی کاربرد دارد، از جمله کاربرد آنها:
- تولید انواع چوب لباسیها و آویزها
- تولید قفسه و باکس
- ساخت چمدان و کیف دستی
- تولید انواع و اقسام پین
- آرماتوربندی عمرانی
برخی از دیگر کاربرد مسوار آهن بان
- کاربرد در تولید لوازم خانگی: صنعت تولیدی لوازم خانگی یکی از صنایعی است که بیشترین مصارف رو از مسوار دارد، در واقع مسوار جز لوازم و مواد اولیه ای است که در تولید لوازم خانگی برقی است.
- مصارف صنعتی و صنایع خودروسازی: در صنایع خودرو سازی نیز آلیاژ مسوار و کابل مسوار مصارف زیادی دارند.