خانه / سیم مفتول چیست ؟

جهت استعلام قیمت و خرید با شماره ۰۲۱۹۱۰۱۶۷۵۷ تماس حاصل فرمایید.

سیم مفتول چیست ؟

سیم مفتول یکی از محصولات فلزی مهم و پر کاربرد است که به دلیل خصوصیات منحصر به فرد خود، از جمله انعطاف‌پذیری و مقاومت بالا در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. سیم مفتول از موادی مانند فولاد، مس، آلومینیوم و حتی فولاد‌های ضد زنگ تولید می‌شود. هر نوع مفتول بر اساس مواد اولیه و شیوه تولید راهکارهای خاصی را برای صنایع مختلف فراهم می‌کند.

براساس جنس، کاربرد، روش ساخت و ویژگی‌ها، مفتول‌ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که در ادامه به شرح هر کدام از آنها می‌پردازیم

انواع سیم مفتول :

سیم مفتول سیاه

سیم مفتول سیاه از دسته مفتول‌ هایی است که قابلیت خوبی برای خم شدن و تابیدن دارد. این سیم به خوبی می‌ تواند بافته شود، تاب بخورد و دوباره به حالت اولیه برگردد، به همین دلیل دارای شکل پذیری بالایی است. این ویژگی سیم مفتول سیاه به دلیل استفاده از فولاد کم کربن در تولید آن است.

سیم مفتول‌ های سیاه در اندازه‌ های مختلفی تولید می‌ شوند و هر کدام از آنها استفاده خاصی دارند. از این سیم در آرماتوربندی، بسته‌ بندی‌ های کشاورزی، نجاری، قالب‌ بندی، عایق بندی و … استفاده می‌ شود. بر اساس اندازه سیم مفتول‌، کاربردهای آن به بخش‌ های مختلفی تقسیم می‌ شود که عبارتند از:

سیم مفتول گالوانیزه

سیم مفتول سیاه را با عمل گالوانیزاسیون تبدیل به مفتول گالوانیزه می‌ کنند. این عمل نوعی پوشش به سیم مفتول سیاه می‌ دهد تا در محیط‌ های مرطوب زنگ نزند و از این نظر برای سازه‌ ها مشکلی پیش نیاید. از دیگر فواید سیم مفتول‌ های گالوانیزه به مقاومت در برابر آتش، مقاومت در برابر آسیب، تحمل بالای وزن، رنگ‌پذیری مناسب و کم هزینه بودن بر می‌ گردد. سیم مفتول‌ های گالوانیزه به دو صورت گرم و سرد تولید می‌ شوند.
برای تولید مفتول گالوانیزه گرم سیم مفتول نرم شده را برای اکسید زدایی از وان اسید عبور می‌ دهند و در نهایت سیم مفتول آماده شده را درون وان مذاب روی غوطه‌ ور می‌کنند تا گالوانیزاسیون در سطح فلز اعمال گردد. برای گالوانیزه کردن از عنصر روی استفاده می‌ شود. این عنصر زمانی که سیم مفتول در خطر زنگ خوردگی قرار می‌ گیرد، از سیم مفتول حفاظت کرده و جلوی زنگ زدگی آن را می‌ گیرد. به دلیل استفاده از وان مذاب این سیم مفتول سطحی براق و یکپارچه دارد.
برای تولید مفتول گالوانیزه سرد در ابتدا سیم مفتول سیاه را با استفاده از جریان الکتریکی تمیز کرده و اکسید زدایی می‌ کنند و پس از آن با استفاده از روش الکترولیز پوششی از لایه گالوانیزه سرد بر روی سیم مفتول سیاه قرار می‌ گیرد. از آن جایی که عمق گالوانیزاسیون در این حالت از حالت گرم کمتر است، کیفیت سیم مفتول گالوانیزه سرد نسبت به سیم مفتول گالوانیزه گرم پایین‌تر است.

سیم مفتول مسوار

مفتول مسوار به دلیل استفاده از مس در این مفتول نامگذاری شده است.
مس به عنوان روکش مفتول آهن را در فرایند تولید می پوشاند که ضخامت این لایه مس به اندازه ۰.۷ الی ۱ میکرون می باشد. مفتول مسوار در قطر ۰.۵ الی ۱۰ میلی متر به صورت کلاف ، شاخه ای و صورت قرقره با سطح مسطح تولید می شود.

مفتول مسوار دارای استحکام کششی بالای فولاد و خواص رسانایی مس است. مواد اصلی آن از فولاد کم کربن هستند و به عنوان سیم یا رسانای داخلی کابل ها نیز استفاده می شوند.  نقطه ذوب سیم مفتول مسوار پایین بوده و بین ۱۷۰ تا ۲۳۰ درجه سانتی گراد می باشد، بنابراین در مصارف جوشکاری کاربردهای زیادی دارند.

برای تولید این مفتول چند مرحله کششی بر روی آن اجرا میشود. جهت تولید مفتول مسوار نیاز است که ابتدا سطوح مورد نظر را از آلودگی های احتمالی پاک کنیم؛ زیرا اگر این آلودگی باقی بمانند در روند آبکاری اختلال ایجاد کرده و به شکل لکه های سیاه در سطح باقی مانده و ظاهر و کیفیت مفتول را نیز دچار مشکل میکنند، به همین دلیل بعد از مراحلِ کشش، ابتدا آن را وارد وان اسید شویی کرده تا کاملا تمیز شود.

در مرحله بعد آن را وارد وانی از سولفات مس میکنند. مرحله اسید شویی و چربی زدایی باید با دقت انجام شود تا هیچ لک سیاهی بر روی آنها باقی نماند.

مفتول مسوار کاربردهای بسیاری در صنایع مفتولی، صنعتی، تولید وسایل خانه و آشپزخانه، صنایع خودرو سازی و قطعات خودرو، صنایع ریلی و… دارد.

مفتول فنر پر کربن

مفتول‌های فنری در رده فولادهای پرکربن قرار دارند. که از حدود ۰/۶ تا ۰/۹ درصد کربن دارند. مفتول های فنر مانند سایر مفتول ها پس از اینکه توسط دستگاه کشش در فرآیند کشش سرد خشک روی آن ها نیرو اعمال شد دچار کاهش سطح مقطع میشوند اما هیچ تغییر شیمیایی در ساختار آن ها صورت نمی گیرد.

عنصر سیلیس موجود در ترکیب شیمیایی این محصول، به مفتول حالت ارتجاعی می بخشد و الاستیسیته آن را بالا می برد و نیز عنصر کروم، باعث مقاومت بالای این مفتول ها در برابر خوردگی می گردد.

سیم مفتول های فنری در رده های فولادهای پر کربن قرار می گیرند که در حدود ۰.۶ الی ۰.۹ درصد کربن دارند و در قطر های ۰/۵ الی ۱۲/۵ میلی متر موجود می باشد.

فولاد های فنر همانگونه که از اسمشان پیداست، دارای خاصیت ارتجاعی خوبی نسبت به دیگر فولاد ها می باشند.

این فولاد دارای مقاومت بالایی نسبت به سایش است، به همین دلیل در تولید تیغه های برش مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل وجود کربن بالا، قابلیت جوش پذیری این فولاد بسیار کم است. 

سیم مفتول استنلس استیل

مفتول استنلس استیل از فولاد ضد زنگ که از آلیاژی پر کاربرد فولاد با ترکیبات عناصر آهن، کربن، کروم و نیکل می باشد بدست می آید. مهم ترین خاصیت و ویژگی این فولاد در مقایسه با فولادهای دیگر همان زنگ نزدن آن است.

در نتیجه این ویژگی خاص، سیم مفتول استنلس استیل از نظر قیمت از سیم مفتول‌ های سیاه و گالوانیزه، هزینه تمام شده بیشتری دارد.

سیم استنلس استیل در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی جهت ساخت و سازه های دریایی و تولید فنرهای لول ، فشاری ، کششی و تولید قطعات و لوازم ماشین آلات و دستگاه های حفاری و سکوهای نفتی و تجهیزات حفاری، لوازم خانگی از قبیل آب چکان های آشپزخانه، قطعات و لوازم یخچال و فریزر، قطعات ظرفشویی و لباسشویی کاربردهای فراوان دارند.

همچنین به دلیل مقاومت در برابر حرارت در تولید لوازم اجاق گاز و فر و مایکروفر مصرف می شود.
به دلیل خاصیت ضد زنگ بودن در صنایع غذایی و داروسازی از قبیل کارخانجات لبنیات، شیر و بستنی سازی و مواد خوراکی، در صنایع سیمان، کاشی و سرامیک مصرف عمده ای دارد.

کاربرد سیم مفتول

سیم مفتول‌ دارای کاربردهای متعددی هستند و در بسیاری از صنایع جزو جدایی ناپذیر آن صنعت محسوب می‌ شوند. حتی ضایعات این محصولات نیز در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. 

از آنجایی که مفتول فلزی در صنایع مختلفی کاربرد دارد و دارای جنس های مختلفی است، یک دسته کاربردی خاص نمی توان برای آن در نظر گرفت. در اجرای هر عملیات یا تولید محصول مفتولی با توجه به بودجه و میزان مقاومت یا کیفیت مورد نیاز باید از سیم یا مفتول مورد نظر استفاده کرد. به طور کلی سیم یا مفتول فولادی که در این مبحث مورد توجه ما بوده است در تولید محصولات مفتولی زیر بیشترین کاربرد را دارد:

  • ساخت و تولید توری های مانند: توری حصاری، توری مرغی، توری گابیون، توری فرنگی و توری پرسی
  • ساخت و تولید سیم خاردار های خطی و حلقوی به عنوان سیم راسته و یا خار آن
  • در قالب بندی ساختمان جهت بستن قسمت های مختلف قالب برای محصورسازی محوطه بتن ریزی
  • محکم کردن آرماتور ساختمان بستن قسمت های مختلف آرماتور
  • رابیتس بندی
  • ساخت سیم جوش
  • ساخت فنر

در استفاده ازمفتول برای هر کاربردی نکات مهمی وجود دارد.

نکته اول : مقاومت و قطر مناسب برای کاربرد موردنظر است. از مفتول با قطر بزرگتر و مقاومت کشش بالاتر در محیط های صنعتی و ساختمانی استفاده می شود.

نکته دوم : مقاومت به شرایط محیطی است. اگر سیمی قرار است در معرض رطوبت قراربگیرد، نوع سیم باید از نوع سیم مفتول مقاوم به آب و خوردگی انتخاب شود و در نهایت انعطاف سیم مفتول باید با نیازهای کاربردی هماهنگ باشد. 

آیا می دانید سیم مفتول فابریک چگونه تولید می شود :

ماده اولیه تولید مفتول فابریک،میلگرد کلاف یا همان وایرود می باشد که با ضخامت های ۵/۶ میلیمتر و ۵/۵ میلیمتر توسط کارخانه های  تولید نورد فولادی داخلی تولید می شود .

این میلگرد کلاف در کارخانه های مانند: کارخانه افق ابهر، کارخانه امیرآباد، کارخانه بستان آباد، تولید می شود  که مصرف کنندگان این مواد اولیه با توجه به مسافت و موارد مصرف، خرید از کارخانه ای را انتخاب می کنند.

پس از ورود میلگرد کلاف به کارخانه چه فرایندی طی می شود تا سیم مفتول تولید شود :

بعد از ورود میلگرد کلاف به کارخانه آهن بان، ابتدا فرآیند شست و شو میلگردها با  هدف زنگ زدایی و چربی زدایی صورت می گیرد.

بعد از عملیات شست و شو با مواد مخصوص، کلاف وایرود در ابتدای دستگاه کشش به روش نورد سرد قرار میگیرد  و بعد از آن ، فرایند پخت و رسیدن مفتول به دمای محیط ، کلاف های مفتول وارد دستگاه های بسته بندی شده و به وسیله سلفون با کیفیت پکینیگ می شود. این کار باعث افزایش مقاومت مفتول در برابر گرد و غبار وزنگ زده گی می شود.

اما همانطور که می دانیم، مفتول مدل غیر فابریک نیز دارد  که ماده اولیه آن کنار ورق یا تسمه نیز می گویند از ضایعات تولید پروفیل ایجاد شده و ابتدا وارد فرایند غلطک کاری شده و پس از طی یک فرایند سخت به حالت مفتول با ضخامت متغییر تبدیل شده تا آماده ورود به مرحله کشش سرد شود .طی این مراحل باعث از بین رفتن زیاد خواص مولکولی ماده اولیه شده که بخش زیادی از آن حتی با طی مراحل آنیلینگ بر طرف نشده و این خواص به محصول نهایی منتقل می شود.

بی کیفیت شدن قطعی محص.ل نهایی سبب شده تا در ادامه فرایند تولید شامل کشش، آنیلینگ، بسته بندی نیز از کیفیت مراحل تولید کاسته شده و محصول نهایی بسیار بسیار بی کیفیتی تولید گردد.

جهت اطلاع بیشتر شما از فرایند تولید می توان به نکات ذیل نیز اشاره کرد :

 وایرود بعد ازطی مراحل شست و شو وارد فرایند دستگاه کشش به روش نورد سرد می شود.

آهن بان با به کارگیری از دستگاه های به روز دنیا می تواند فرایند کشش را با کیفیت و سرعت بالا انجام می دهد.

 تعداد طبل های استفاده شده در فرایند کشش، باعث می شود فشار بیش از حد به محصول نهایی وارد نشد و آهن بان به همین روش فرایند کشش را انجام می دهد .

در انتهای مراحل کشش، نحوه وزن کشی مفتول مورد  مهم بعدی در تولید مفتول می باشد.

کارخانه آهن بان با تولید مفتول فابریک به وزن ۱۰ کیلو گرم، پیشرو در تولید مفتول باکیفیت با در نظر گرفتن فاکتورهای انسانی می باشد.

نحوه آنیل کردن سیم مفتول :

بعد از فرایند کشش، نحوه آنیل مفتول نقش به سزایی در کیفیت محصول نهایی خواهد داشت که به اختصار به عواملی که باعث تولید بهترین مفتول می شود اشاره می کنیم :

  • حداکثر دمای کوره
  • مدت زمان رسیدن به حداکثر دما
  • مدت زمان ماندن کوره د حداکثر دما
  • مدت زمان رسیدن کوره به دمای محیط

ویژگی بهترین مفتول :

  • از مهم ترین ویژگی بهترین مفتول، نداشتن دوده و پوسته می باشد، این نشانه ها نمایانگر روند تولید مفتول می باشد که کارخانه آهن بان با داشتن تیم متخصص و حرفه ای کنترل کیفیت به طور مداوم این المانها را بررسی می کند.
  • ویژگی دیگر که حائز اهمیت می باشد عدم تلرانس ضخامت مفتول در محل های مختلف کلاف است.
  • افزایش و کاهش مداوم ضخامت مفتول سبب کاهش کیفیت و افزایش احتمال پارگی مفتول میشود، از طرفی باعث کاهش طول موثر مفتول برای مصرف کننده نیز خواهد شد.

سیم مفتول آهن بان :

می توان مفتول ۱/۵ آهن بان را به عنوان یکی از محصولات پر فروش معرفی کرد که البته مفتول های ۲/۵ و ۳ و ۴ ( تولید میلگرد بستر ) نیز همین ویژگی ها را دارند اما به دلیل پر مصرف بودن مفتول آرماتور بندی به توضیحاتی در مورد این محصول اشاره می کنیم :

  • مفتول ۱/۵ آهن بان تولید شده از مفتول کلاف ۶/۵ ابهر با آلیاژ RST34 این آلیاژ دارای کمترین کربن و بالاترین کیفیت از جهت نرمی می باشد.
  • کارخانه آهن بان با وجود اینکه این ماده اولیه دارای قیمت بالاتری از دیگر آلیاژها و دیگر کارخانه ها می باشد، به دلیل کیفیت بالای محصول نهایی، خود را متعهد به استفاده از این ماده اولیه با کیفیت نموده است.
سیم مفتول چیست

 ویژگی بعدی مفتول سیاه آهن بان نسبت به دیگر مفتول های موجود در بازار بسته بندی ۱۰ کیلویی این محصول می باشد که به دلیل درخواست مشتریان و بازاریان عزیز صورت گرفته است . این نوع بسته بندی  علاوه بر اینکه باعث می شود فرایند آنیلینگ به شکل بهتر و مفتول نهایی نرم تر باشد . امکان خطای محاسباتی در وزن و ارسال بار را با توجه به ضریب ۱۰ بودن محصول تا حدود زیادی کاهش داده است.

مفتول فابریک آهن بان با بسته بندی منقش به آرم آهن بان تولید شده تا مشتریان بتوانند از اصالت کالای خریداری شده اطمینان حاصل نمایند.

با توجه به اینکه مفتول ۱/۵ یا آرماتوربندی معمولا نیاز به گره زدن دارد، در نتیجه مقاومت کششی این محصول حایز اهمیت می باشد. مفتول کارخانه آهن بان با توجه به استفاده از مواد اولیه درجه یک و انجام فرایند تولید مهندسی و آنیلیگ دقیق محصولی با مقاومت کششی بالا تولید می نماید.

نکته پایانی :

مفتول آهن بان به دلیل داشتن تیم کنترل کیفی دائمی، مفتول با ضخامت دقیق تولید می کند که این امر باعث می شود نسبت طول به ضخامت آن دارای قیمت مناسب تری باشد.

به زبان دیگر شاید مفتول های فابریک قیمت های بالاتری نسبت به مفتول های کنار ورق داشته باشند اما طول کلاف های آهن بان در مقایسه با کلاف های کنار ورق بیشتر است.

یک کیلو مفتول آهن بان حدود ۲۵ درصد طول مفتول بیشتری نسبت به مفتول های کنار ورق دارد. پس درواقع شما قیمت بیشتری در وزن کمتری خریداری خواهید کرد در حالی که در مفتول کنار ورق شما وزن مصرفی(به دلیل ضخامت های متغیر و ضایعات زیاد ) بیشتر در قیمت کمتری خرید خواهید کرد.